Počet neoprávnených volaní na linku 112 v kraji je alarmujúci.

11.02.2011 Prešov

Prešov 11. februára (TASR) - Desiatky školákov z Prešova i okolitých obcí dnes prišli do budovy Obvodného úradu v Prešove, kde sa mali možnosť detailnejšie oboznámiť s činnosťou integrovaného záchranného systému ...
Práve dnes si štáty EÚ pripomínajú Deň európskeho tiesňového čísla 112, ktoré tento rok oslavuje 20. výročie svojho vzniku. Pri tejto príležitosti sa organizujú pre verejnosť rôzne podujatia, zamerané na propagáciu linky a osvetu v oblasti činnosti záchranárov.
Vedúci Oddelenia koordinačného strediska integrovaného záchranného systému v Prešove Vladimír Tutoky pre TASR povedal, že podujatie organizujú preto, aby dostali do povedomia ľudí úlohu tiesňovej linky. Dodal, že považujú za efektívne robiť osvetu už u detí v školskom veku, aby vedeli, ako sa majú zachovať v krízovej situácii. Tieto akcie sú dôležité aj z toho dôvodu, že na tejto linke evidujú množstvo neoprávnených volaní.
\"Za minulý rok sme zaznamenali viac ako 459.000 volaní na tiesňovú linku 112 v Prešovskom kraji, z toho, žiaľ, vyše 90 percent bolo zneužití. Takže je to dosť alarmujúce číslo, a to robí problémy pri poskytovaní pomoci v tiesni, \" konštatoval Tutoky.
Prešovskí školáci si dnes vypočuli prednášku o činnosti záchranných zložiek, oboznámili sa so spôsobom fungovania strediska IZS a zdravotníci im ukázali zákroky potrebné pre poskytnutie prvej pomoci.
Prostredníctvom modelovej situácie mali možnosť na vlastné oči vidieť záchrannú akciu pri simulovanej dopravne nehode, pričom sami túto udalosť ohlásili na číslo 112 a následne sledovali príchod záchranárov a ich činnosť.
\"Myslím, že pre deti je veľmi dobré, ak na vlastné oči vidia, ako tento proces prebieha. Učia sa to aj v rámci záujmovej činnosti a, okrem toho, naši žiaci sa každý rok zúčastňujú na súťaži Mladý záchranár a získavajú skúsenosti, ako sa správať v takýchto situáciách, \" konkretizoval učiteľ zo základnej školy v Terni Pavol Tokár.
Prednosta Obvodného úradu v Prešove Stanislav Kahanec povedal, že práve v Prešove sa realizuje pilotný projekt, ktorý počíta s prestavbou priestorov, kde by mali byť sústredené krajské operačné strediská záchranných zložiek. Pracovisko bude vybavené modernými komunikačnými technológiami, ktoré zabezpečia rýchle spojenie a lepšiu koordináciu. Podľa prednostu by mal byť pilotný projekt ukončený do konca tohto roka.
 

Vyberte región